Wiosna...
Do
wykonania krokusa potrzebne nam będzie:
a)
sztywny
drucik podatny na modelowanie,
b)
nożyczki
c)
klej
d)
kasza
manna
e)
bibuła
marszczona w kolorach – żółty, zielony oraz krepina w kolorze płatków (fiolet,
niebieski, itp.)
Użycie
grubszej krepiny (180g) o większym stopniu marszczenia, pozwoli łatwiej i
efektowniej wymodelować płatki krokusa.
Przygotowanie
pręcików:
a)
z
żółtej bibuły wycinamy trzy prostokąty 6x2cm;
b)
prostokąty
skręcamy wzdłuż dłuższego boku;
c)
koniec
powstałego pręcika smarujemy klejem i zamaczamy w kaszy mannie.
Tak
powstałe pręciki łączymy ze sobą i owijamy drutem; długość drutu stanowić będzie
także długość łodyżki.
Przygotowanie płatków:
a)
wycinamy
z grubszej krepiny sześć prostokątów 7x3cm;
b)
z
prostokątów wycinamy płatki – kształtem przypominają łezki;
c)
modelujemy
płatki – najłatwiej wycięty płatek delikatnie rozciągnąć dwoma kciukami, robiąc
w nim zagłębienie, a brzegi wygiąć na zewnątrz.
Gotowe już płatki mocujemy wokół wcześniej przygotowanych pręcików. Najpierw przykładamy trzy płatki, a na nie pozostałe trzy, w taki sposób, by zasłonić przestrzenie między płatkami bezpośrednio przylegającymi do pręcików. Wszystkie płatki łączymy drucikiem z łodyżką z pręcikami.
Odcinamy centymetrowy pasek w kolorze płatków, smarujemy go klejem i owijamy nim łodyżkę, zasłaniając tym samym drucik.
Z
zielonej bibuły wycinamy listki o szerokości ok. 1 cm i długości odpowiadającej
długości łodyżki.
Wycięte
listki smarujemy klejem na połowie długości i przyklejamy do łodyżki tak, by
zielony listek zasłonił fioletowy kolor łodyżki. Tak samo postępujemy z drugim
listkiem.
Po
rozchyleniu lekko płatków i zagięciu listka wzdłuż jego długości mamy już
gotowego krokusa.
Bardzo ładne
OdpowiedzUsuń