poniedziałek, 4 marca 2013

Krokus - krok po kroku

Wiosna... 


 Do wykonania krokusa potrzebne nam będzie:

 a)    sztywny drucik podatny na modelowanie,
 b)    nożyczki
 c)    klej
 d)   kasza manna
 e)    bibuła marszczona w kolorach – żółty, zielony oraz krepina w kolorze płatków (fiolet, niebieski, itp.)
Użycie grubszej krepiny (180g) o większym stopniu marszczenia, pozwoli łatwiej i efektowniej wymodelować płatki krokusa.

Przygotowanie pręcików:
 a)    z żółtej bibuły wycinamy trzy prostokąty 6x2cm;
 b)    prostokąty skręcamy wzdłuż dłuższego boku;
 c)    koniec powstałego pręcika smarujemy klejem i zamaczamy w kaszy mannie.

   
Tak powstałe pręciki łączymy ze sobą i owijamy drutem; długość drutu stanowić będzie także długość łodyżki.



 Przygotowanie płatków:
 a)    wycinamy z grubszej krepiny sześć prostokątów 7x3cm;
 b)    z prostokątów wycinamy płatki – kształtem przypominają łezki;
 c)    modelujemy płatki – najłatwiej wycięty płatek delikatnie rozciągnąć dwoma kciukami, robiąc w nim zagłębienie, a brzegi wygiąć na zewnątrz.





Gotowe już płatki mocujemy wokół wcześniej przygotowanych pręcików. Najpierw przykładamy trzy płatki, a na nie pozostałe trzy, w taki sposób, by zasłonić przestrzenie między płatkami bezpośrednio przylegającymi do pręcików. Wszystkie płatki łączymy drucikiem z łodyżką z pręcikami.
   



  Odcinamy centymetrowy pasek w kolorze płatków, smarujemy go klejem i owijamy nim łodyżkę, zasłaniając tym samym drucik.


 Z zielonej bibuły wycinamy listki o szerokości ok. 1 cm i długości odpowiadającej długości łodyżki.

Wycięte listki smarujemy klejem na połowie długości i przyklejamy do łodyżki tak, by zielony listek zasłonił fioletowy kolor łodyżki. Tak samo postępujemy z drugim listkiem.

 Po rozchyleniu lekko płatków i zagięciu listka wzdłuż jego długości mamy już gotowego krokusa. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny.
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiasz tu swój ślad :)