piątek, 16 sierpnia 2013

Mak polny - krok po kroku


Do wykonania maku potrzebujemy:

·        nożyczki
·         sztywny drucik podatny na modelowanie
·         klej
·         czarny flamaster
·         bibuła marszczona w kolorach – czarny, zielony oraz czerwony. Do wykonania płatków można także użyć bibuły gładkiej – płatki będą bardziej przypominały oryginał. Podobnie można postąpić z bibułą czarną (nie zawsze jest dostępna w kolorze czarnym) – można także pomalować na czarno serwetkę.

 Przygotowanie środka:
·         z zielonej bibuły wycinamy prostokąt 6x2cm
·         z kawałka bibuły robimy kulkę
·         kulkę wkładamy do prostokąta i skręcamy tak, aby ją zasłonić
·         tak powstały środek lekko spłaszczamy i czarnym flamastrem nanosimy na niego wzór przypominający promienie
·         środek owijamy drutem – stanowić od będzie długość łodyżki



Przygotowanie pręcików:
·         z czarnej bibuły wycinamy prostokąt 12x5cm
·         prostokąt nacinamy wzdłuż krótszego boku na głębokość ok. 3cm, tworząc tzw. trawkę
·         nacięte paski należy skręcić
Gotowe pręciki lekko marszczymy i owijamy wokół środka.
Tak przygotowany środek z pręcikami owijamy drucikiem.



 Przygotowanie płatków:
·         wycinamy z czerwonej bibuły sześć prostokątów 6x5cm
·         z prostokątów wycinamy płatki – kształtem przypominające serca
·         modelujemy płatki – bibułę gnieciemy w palcach i ostrożnie rozwijamy
Gotowe już płatki mocujemy wokół wcześniej przygotowanego środka. Najpierw przykładamy trzy płatki, a następnie kolejne trzy. Płatki łączymy z łodyżką i pręcikami.


 Odcinamy centymetrowy pasek w zielonym kolorze, smarujemy go klejem i owijamy nim łodyżkę, zasłaniając tym samym drucik. Z zielonej bibuły wycinamy także listek, który przyklejamy w połowie długości łodyżki.


Po rozchyleniu płatków mamy już gotowy mak.